Čišćenje Grabovine 2021.

I radovat ću se ćineći im dobro; i čvrsto ću ih zasaditi u ovoj zemmlji, svim srcem svojim, svom dušom svojom. (Jr 32, 41)

Akcija „Čišćenje Grabovine“

Dragi naši čitatelji, hvaljen Isus i Marija!

Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim! Gospodin Bog naš silno je velik i čudesan u svim stvorenjima svojim i sve što je dobro od Gospodina dolazi. Svjedočimo Njegovim čudesnim djelima svakog dana, a na poseban način osjetili smo to u subotu, 8. svibnja, kada se održala naša tradicionalna akcija Čišćenje Grabovine. Naš serafski otac Franjo posebno je volio prirodu jer je upravo kroz nju najbolje mogao osjetiti Božju blizinu. Stoga je i napisao Pjesmu Stvorova čiji je stih na samom početku teksta. Kao Framaši pozvani smo sljediti Krista po uzoru na svetoga Franju te zato i organiziramo ovu akciju, gdje zajedničkim snagama činimo prirodu oko nas čistom i lijepom.

U subotu smo se okupili u ranim jutarnjim satima te dan započeli molitvom, a potom smo se podijelili u grupe i započeli s čišćenjem. Više grupa pobrinulo se da nam put do škole, prostor oko gimnazije i crkvenog dvorišta bude čist, a jedna grupa išla je na groblje gdje su grobovi naših pokojnih franjevaca. Mnogi od njih bili su zarasli i zapušteni tako da smo ih odlučili urediti, okopati i zasaditi cvijeće.

Dok smo čistili bili smo toliko nasmijani i radosni, da se riječima ne može opisati. Netko može pomisliti što zanimljivo ima kod skupljanja smeća i čupanja trave da bismo bili tako sretni? Ali mi smo svjesni da sa svoje dvije ruke, zajedno s braćom i sestrama, imamo priliku činiti nešto dobro i korisno za sve građane i to nam je dovoljan razlog za radost. Ali isto tako apeliramo na sve građane da ne bacaju smeće u prirodu, jer čine štetu svima!

Nakon samog čišćenja, imali smo ručak i odmor. Mogli smo se osvježiti i okrijepiti od rada. Poslije ručka premjestili smo se u park kod naše škole gdje se nalazi kip fra Didaka Buntića. Tu smo zajedno zasadili stablo masline kako bismo doprinijeli akciji s međunarodne razine, u znak podrške Amazoniji.

 

Program smo nastavili na Bakamuši gdje smo se podijelili u grupe te igrali razne igre. Bilo je tu potezanja užeta, igre s balonima, graničar, iks oks te mnoge druge. Osim što smo se natjecali u igrama, također smo zajedno i pjevali i plesali. Smjeha, pjesme i druženja uistinu nije nedostajalo. Cijeli dan završili smo u kasnim večernjim satima kad smo proglasili pobjednika i dodjelili prigodne nagrade.

Za sam kraj želimo reći hvala Bogu jer je dobar i jer nam je darovao braću. Braću s kojom dijelimo svoje najljepše dane, braću uz koju se radujemo, rastemo i činimo dobro. Ova će nam akcija zasigurno ostati u lijepom sjećanju, a i stablo koje smo posadili podsjećat će nas na naše veliko zajedništvo.

 

Mir i dobro!