Duhovna obnova za mlade

“Blago vama mladi, jer imate vremena činiti dobro!”

Tako je prije nekih 500 godina govorio sveti Filip Neri. A samo prije par dana, točnije 28. i 29. kolovoza, mladi iz naše, a i okolnih župa, izdvojili su svoje vrijeme za nešto zaista dobro. Naime, naša Frama organizirala je duhovnu obnovu za mlade. Kako je već navedeno, sastojala se od dva dana, a program je bio sljedeći

17:30 sati – krunica i prilika za sv. Ispovijed
18:00 sati – sveta Misa
19:00 sati – predavanje i klanjanje

Prvu večer duhovne obnove predvodio je fra Nikola Jurišić. Nakon krunice i središta obnove – susreta s Isusom u svetoj Misi, uslijedilo je predavanje. Fra Nikola je na zanimljiv način predstavio geslo duhovne obnove, na početku spomenuti citat sv. Filipa. Predstavio ga je kao zamku. Radi se o tome da mi mladi zaista imamo vremena za činiti dobro, ali ne sutra, ne prekosutra, nego danas, baš sada, u ovom trenutku. Ne možemo znati što će biti sutra i hoćemo li stvarno imati vremena za dobro jer mi ne posjedujemo budućnost. Mi posjedujemo samo sadašnji trenutak. Odgađanjem dobra pod izlikom da imamo vremena mi samo upadamo u tu zamku. Nakon predavanja slijedilo je klanjanje, nova prilika za susret s Isusom.

Drugu večer duhovne obnove predvodio je naš duhovni asistent, fra Augustin Čordaš. Kroz par vlastitih životnih iskustava i iskustava koje su mu drugi povjeravali, predočio nam je važnost nenavezanosti, čistoće i istine. Službeni dio obnove zaokružili smo klanjanjem koje će svima ostati u sjećanju.  Puna crkva mladih (i pokoje staro čeljade) koji iz svega srca pjevaju i zahvaljuju Bogu. Zaista se moglo osjetiti ispunjenje onih riječi: “Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima”.

A framaši ne bi bili to što jesu kada bi ostali samo na onom što se od njih traži. Tako smo nakon klanjanja, predvođeni našom glazbenom sekcijom, nastavili slaviti Boga i zahvaljivati mu na ovoj duhovnoj obnovi. Ali ni tu nije bio kraj. Nakon duhovne okrjepe premjestili smo se u prostorije franjevačke galerije i uz malu zakusku nastavili naše zajedništvo.

P.s.
Sveti Filip Neri običavao je govoriti vjernicima na kraju sv. mise: “Završilo je vrijeme vaše molitve, ali i dalje traje vrijeme za činiti dobro.”

Mir i dobro!