Hodočašće u Azis

Hvaljen Isus i Marija, dragi framaši!
Naše hodočašće u Asiz započelo je na Uskrs, 9. travnja nakon što je autobus ukrcao framaše iz cijele Hercegovine. Nakon dugog puta od 15 sati stigli smo na La Vernu koja je bila tema i mjesto prvog dana, a naš vodič je bio fra Andrija Majić. La Verna je Franjina gora koja se uspoređuje s Isusovom Golgotom. Ona je mjesto sjedinjenja našeg Serafskog oca i Spasitelja Krista u stigmama. Čim smo došli slavili smo svetu Misu koju je predvodio fra Jozo Hrkać, naš duhovni asistent u kapeli sv. Lovre. Odmah nakon toga obišli smo svetište, slikali se i imali odvojeno vrijeme za osobnu molitvu na mjestima gdje ju je i Franjo prakticirao. Nakon toga uslijedila je procesija u Kapelu stigmi te iako nista od talijanskog nismo razumijeli, posebni osjećaji prožimali su naš duh. Navečer smo stigli u hotel Franco Antonelli, raspremili se u sobama te se zaputili u Porcijunkulu na molitvu Vecernjeg časa. Posle molitve uslijedila je predivna večera i počinak.

Drugi dan započeo je doručkom u 7h. Dobili smo svoje lunch pakete i zaputili u Porcijunkulu na Misu koju je predvodio fra Andrija i obilazak. Posle smo imali priliku upoznati brojna svetišta u Asizu uz pomoć u prijevodu našeg fra Andrije. Obišli smo Crkvu sv. Damjana, mjesto gdje je Franji progovorio Krist s križa sv. Damjana, zatim Crkvu sv. Klare koja je bila Crkva sv. Jurja gdje su i Franjo i Klara kršteni, naučili čitati, a i gdje je sam Franjo propovijedao. Ondje se nalazi grob sv. Klare te brojne očuvane relikvije i originalni križ sv. Damjana. Na kraju smo obišli Franjinu rodnu kuću i grob blažena Carla Acutisa. Nakon ovog obilaska krenuli smo u Porcijunkulu na Večernji čas te večeru iza koje je slijedilo slobodno vrijeme koje smo proveli uz pjevanje na trgu ispred Porcijunkule te istraživanje okoline.

Treći dan ovog blagoslova krenuli smo prema Rietskoj dolini kako bi vidjeli i druga mjesta iz Franjinog života: Poggio Bustone, La Foresta, Fonte Colombo i Greccio. Mjesta su to gdje je Franjo jačao svoj duh, crpio snagu i okupljao braću. La Foresta je poznata po operaciji očiju te čudu s vinom. U Grecciu smo slavili božićnu svetu Misu s fra Jozom. Mjesto je poznato po prvim jaslicama koje je uprizorio sveti Franjo te je zbog toga u ovom mjestu uvijek božićni duh. Ovaj dan smo priveli kraju kao i prethodne uz molitvu časoslova u Porcijunkuli i večeru.

Četvrti dan smo nakon doručka krenuli ponovno u Asiz, ovaj put u baziliku sv. Franje gdje smo na njegovom grobu slavili Misu uz predvoditelja fra Andriju. Nakon mise uslijedio je obilazak Donje i Gornje bazilike koju nam je dodatno pojasnio i dočarao fra Andrija. Kasnije je uslijedilo slobodno vrijeme za slikanje, šetanje, ručak i osobnu molitvu. Nakon zajedničke slike zaputili smo se u srce planine Monte Subasia gdje se nalazi eremitorij (samotište) Carceri te smo unatoč kiši pješke sretno stigli. Ondje nam je fra Jozo održao klanjanje Presvetom te smo nakon kratko prošli kroz svetište. Carceri predstavljaju mjesto tišine i molitve, osluškivanja Božje riječi.
Zaputili smo se u hotel malo ranije zbog kiše te nakon toga, kao i obično, išli na Večernji čas i večeru.

Peti dan smo započeli doručkom, a nakon njega smo spakovali stvari te se zaputili prema Padovi, gradu u Sjevernoj Italiji. Prvo smo pristigli na glavni trg gdje smo pojeli svoje lunch pakete, a iza toga smo krenuli u obilazak svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića, Crkve svete Justine gdje je ujedno i grob evanđelista Luke i apostola Matije. Kasnije smo krenuli u obilazak bazilike svima nam dragog sv. Ante, ali ne Humačkog nego Padovanskog. Imali smo priliku obići njegov grob te moliti u jednoj od najvećih crkvi na svijetu. Posle ovog obilaska zaputili smo se kući i nakon gotovo 12h vožnje sretno stigli u našu Hercegovinu, te iako tužni zbog rastanka, ipak ispunjeni božanskim i franjevačkim duhom uspješno zaključili ovo hodočašće.
Mir i dobro!