Intervju s Bogom

Nedavno sam naišla na jedan film… Nosi isti naslov kao i naslov ovoga teksta. Sam naziv filma me naveo na malo dublje razmišljanje. Ponekad se stvarno zapitam zašto Bog ne može samo sjesti pored nas i govoriti.

Zašto fizički ne možemo čuti pravi Božji glas? I onda shvatim koliku mi stvarno milost imamo. Jer… Bog možda ne progovara kao što progovaraju ljudi. Možda nećemo razgovarati s Bogom na potpuno isti način kao i s prijateljima. Ali naš Bog je svemoćni Bog. Naš Bog progovara, a do nas je hoćemo li Ga čuti. Želimo li čuti Boga? Možda je sada vrijeme da se zapitaš… Želim li čuti Boga?

Često čujemo onu rečenicu: “Bog je ljubav.” Ta rečenica je istina. Svaka riječ u toj rečenici je s razlogom stavljena na točno određeno mjesto jer je ta rečenica sama definicija ljubavi. Ništa na ovome svijetu ne može zamijeniti Ljubav Kristovu. Ništa nas ne može otkupiti kao Krv Kristova. Ta Krv koju je prolio jer nas voli. Dakle, Bog je, uistinu, ljubav. Uostalom, znamo da je to istina jer smo upravu tu Ljubav iskusili. Upoznali smo ljubav koju Bog ima prema nama i toj smo ljubavi povjerovali (1 Iv 4, 16). Sve dosad rečeno stoji i sve je jako lijepo pa čak i utješno za današnjeg bijedna čovjeka. Ali nekada mi se čini da se ta rečenica pomalo “izlizala”. Unatoč tome što je ta rečenica istinita i sam Bog jest, u stvarnosti, ljubav, nema više toliku težinu. Ljudi je izgovaraju tako olako, izgovaraju tu rečenicu ne znajući što su izrekli. Možda čak i ne vjerujući u istinitost te izjave, te istine. Bog nas uistinu ljubi. Zvučalo to “cliché” ili ne. Ta definicija ljubavi jedina je prava definicija ljubavi. Ništa na ovome svijetu ne može promijeniti tu definiciju ako smo mi uistinu iskusili Božju ljubav za nas.

I na kraju… Zašto htjeti da Bog progovara “fizički”, onako kako progovara čovjek? Bog govori, a mi slušamo. I to samo ako želimo. Ako uistinu znamo da je Bog ljubav, možemo razgovarati s Njim. Razgovarati na puno ljepši način. Ne onako kako razgovaramo s ljudima. Moj Bog i ja… Razgovaramo sami. Nitko ne čuje. Samo čujem ja Krista i On mene. Oko mene ništa više nije važno. Zašto? Zato što je jedini smisao Krist. Zato što je jedina ljubav Krist. Zato što je On otkupio mene na križu da bih ja mogla zajedno uskrsnuti s Njim. I na koncu… Zato što me ljubi više nego itko na ovome svijetu. Ljubi i tebe. Najviše. Jer ti si to dijete za koje je Bog dao svoga Sina. Ti si to dijete za koje je Krist prolio Krv, bio razapet, umro pa uskrsnuo. Ti si Njegovo ljubljeno dijete!