IX. Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH

“Ništa nije zaista naše dok to ne podijelimo” 

Hvaljen Isus i Marija!

“Ništa nije zaista naše dok to ne podijelimo” geslo je IX. Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH koji se održao u dvorcu Nancy i Paricka od 6. – 8. ožujka. Iz naše frame išle su Marija Bubalo, Ivana Mabić i Lucija Bubalo.

Prvi dan nakon svete Mise i upoznavanja imali smo predavanje fra Joze Hrkaća koji nam je pričao o samome geslu seminara. Govorio je kako je sve što imamo Božji dar, a ne naša zasluga te da sve dobiva svoju vrijednost tek onda kada se podijeli s drugima. Kako bi nam približio samu temu, fra Jozo je uzeo primjere iz Biblije poput Abrahamova potomstva, Isusova dijeljenja kruha tisućama ljudi, priču o bogatašu i Lazaru itd. Na kraju predavanja povezali smo sve s framaštvom i koliko mi zapravo sebe dijelimo s framom. Večer smo završili molitvom.

Sljedeći dan započeli smo jutarnjom molitvom, a nakon doručka Nancy i Patrick ispričali su nam svoje svjedočanstvo. Oni su godinama živjeli život bez Boga, bez Crkve i bez vjere sve do jedne Gospine poruke koja je promijenila njihov život i dovela ih u Međugorje. Ovaj bračni par već 26 godina živi u Međugorju. Sagradili su mjesto za duhovne obnove za svećenike, redovnike, bogoslove i časne sestre.

Zatim smo imali tri kružna predavanja. Prvo predavanje vodila je Marina Jurić koja je govorila o razdoblju simpatizera u frami, zatim Ana Marija Nuić koja je govorila o prvim obećanjima, a za sami kraj kako i inače slijedi razdoblje obnove obećanja o kojima nam je nešto više rekla područna voditeljica formacije, Ivana Milićević.

Nakon pauze imali smo rad po grupama u kojemu smo razgovarali na koji način naše bratstvo funkcionira te iznijeli sve probleme kako bismo zajednički pronašli rješenje. Nakon krunice i svete Mise imali smo predstavljanje priručnika za zabavne susrete. Vjerujemo da će ovaj priručnik uvelike olakšati pripremu zabavnih sastanaka u svakom bratstvu.

Posljednje jutro imali smo predavanje Marijane Barać koja se dotaknula našeg odnosa s obitelji. Nakon plenuma i svete Mise ispunjenog srca i s mnoštvom novih stvari koje ćemo prenijeti u svoje bratstvo uputili smo se našim kućama.

 

Mir i dobro!

*neke fotografije preuzete su sa stranice Frama Hercegovina