Ljudska zloba

Hvaljen Isus i Marija, dragi moji framaši!

Moja današnja tema je ljudska zloba!
Ljudska zloba, tamna strana ljudske prirode, uvijek je bila izazov s kojim se susrećemo u našem životu. Duboko usađena u srce čovječanstva, ova zloba često proizlazi iz sebičnosti, pohlepe i nedostatka ljubavi. Kako se, dakle, ova zloba probija u naša srca, a što možemo poduzeti kao kršćani kako bismo se suprotstavili ovom izazovu, zapitajmo se?
Ljudska zloba često počinje u malim, gotovo neprimjetnim postupcima. To su sitnice poput ogovaranja, srdžbe ili neprijateljstva koja se postepeno nakupljaju, stvarajući pukotine u našem srcu i duši. Kroz te male postupke, zloba ulazi u naša srca poput tihe oluje, ostavljajući nas s duhovnim izazovima koje možda nismo ni primijetili.
Zloba također može prodirati u naša srca kroz iskušenja i slabosti s kojima se svakodnevno susrećemo. Materijalizam, sebičnost, nedostatak ljubavi i empatije, postaju putokazi koji nas vode prema ljudskoj zlobi.
Nažalost u današnjem “modernom društvu”, gdje su vrijednosti često iskrivljene, lako je izgubiti moralni kompas i dopustiti zlobi da preuzme kontrolu nad našom dušom i našim srcem.
Mi, kao kršćani smo pozvani na borbu protiv ove zlobe kroz molitvu, duhovne obnove, redovit odlazak na Svetu Misu, te često ispovijedanje. Molitva je moćno oružje u suočavanju s izazovima ljudske zlobe, jer nas povezuje s Božanskom snagom ljubavi i milosrđem. Također, čitanje i razmatranje Svetog pisma nam pruža smjernice i mudrost kako bismo razumjeli korijene zlobe i pronašli snagu za njeno suzbijanje. Zato dragi moji framaši, prakticirajte ljubav prema bližnjima, čak i prema onima koji vas povrijede, samo tako se možemo suprostaviti zlobi. Molitva, dijalog, suosjećanje i praštanje postaju sredstva koja razbijaju lance zlobe, oslobađajući nas od njene vlasti.
Borba protiv ljudske zlobe zahtijeva zajednički napor kršćanske zajednice. Kroz međusobnu podršku, zajedničku molitvu, odlazak na Svetu Misu, čitanje i razmatranje Svetog Pisma, možemo izgraditi okolinu koja se odolijeva zlobi i potiče na naš duhovni rast.
U konačnici, svi se suočavaju s izazovom ljudske zlobe s vjerom u Božju ljubav i milosrđe. S posvećenjem vlastitog života i ljubavlju prema Bogu i bližnjima, mi postavljamo temelj za suočavanje s ljudskom zlobom težeći ka svjetlu koje nadvladava tamu.
Želim vam mir i dobro i neka vas Gospodin blagoslovi i čuva na vašem putu.