Naš posljednji službeni sastanak ove godine!

Posljednji put ove godine našao se velik broj framaša na Brigu u velikoj dvorani koja nas je kroz cijelu godinu vjerno okupljala svakog, pa i ovog petka. Ovog, doduše, nešto drugačijeg, jer se naše vijeće zajedno s animatorima potrudilo da ovu tešku i dugu godinu zaokruže jednim radosnim sastankom. Rekli bismo, uistinu zasluženim sastankom. Prije svega, otkrili smo se osobama za koje smo molili kroz cijelo vrijeme došašća i podijelili svoje male darove. Milost je to koja posebno povezuje bratstvo – moliti za nekoga koga možda uopće ne poznaješ, ali moliti. Pripremiti mu neki skromni dar od srca i gledati osmijeh koji taj dar prima. I tako nas stotinjak. Stotinjak osmijeha u isto vrijeme. Ne postoji cijena toga. Također, na ulasku nas je sve dočekao zapakiran paketić sa božićnim kolačićima. Odložili smo i darove za fratre i časne sestre našeg samostana, za koje smo također molili ovog došašća. Znamo da se Božić ne temelji na darovima, ali kada ti skromni darovi teže da razvesele drugu osobu i nose poruku ljubavi, tada dobivaju smisao.
Ideja sastanka bila je da u njemu na svoj način sudjeluju sve sekcije. Program je pjesmom otvorila glazbena sekcija, a zatim je molitvena predmolila krunicu Djetetu Isusu uz prigodne meditacije. Uslijedio je zabavni program u obliku vijesti koje su vodili članovi medijske sekcije, a priloge u vijestima spremali su članovi dramske sekcije. Od velikih poduzetnika koji se bave uzgajanjem žireva, a ove godine nemaju profita zbog epidemioloških mjera, do vremenske prognoze u framama diljem Hercegovine, pa do novootvorenog muzeja u poznatom selu Crnač- sve je to bio plod kreativnosti dramske sekcije kao zabavni dio programa. Nešto kasnije čekao nas je ozbiljniji dio večeri razgovor našeg Luke Sliškovića s bivšim predsjednikom Markom Sesarom u modernom obliku debatiranja, podcastu. Dotakli su se nekoliko poučnih tema, obogatili nas svojim razmišljanjem i zasigurno nam proširili vidike. Zatim, kao iznenađenje večeri dočekao nas je video koji obuhvaća cijelu 2020. godinu. Humanitarne akcije, događaje, male i velike žrtve i milosti, a na samom kraju i zajedničku božićnu čestitku naše frame. Tek tada smo vidjeli koliko je toga učinjeno. Ono što imamo i što radimo, zapravo je jako veliko, iako se nekada podrazumijeva i iako se čini običnim. Shvatiš to kada već polako izlaziš iz te svakodnevice i kada te mijenjaju neka nova lica i nove generacije… Svijetu ludost, ali kod Boga mudrost.

 

 

Rekla bih da je ovaj sastanak zaokružio sve ono što frama predstavlja. Molitvu, pjesmu, smijeh do suza, kreativnost, širenje vidika, darivanje, radost, priliku. Duga je godina iza nas. Na kraju nje, ostaje nam samo zahvaliti Bogu što imamo priliku biti dio svega toga i što postoji mjesto koje nas kao oganj neprestano okuplja oko sebe, zove da se ogrijemo o Njegovu ljubav, da rastemo, učimo se razmišljati, djelovati, ljubiti. Da ostanemo svjetlo svijetu i sol zemlji kada u njoj drugima više nema nade i radosti. A ovog Božića, da primimo Krista u svoja srca, jer on dolazi bez obzira na okolnosti.

Mir i dobro!