Povratak Frame u starije dane

Hvaljen Isus i Marija!
U petak smo se, kao i obično, okupili na našem službenom sastanku nakon što smo dobar dio dana proveli u izradi adventskih vijenaca. Ovaj put smo imali predavanje, ali u nešto drugačijem obliku od onog na koji smo navikli. Osim toga, ovaj je sastanak bio drugačiji i jer su s nama bili naši đuturumi. Imali smo čak 4 predavača, točnije predavačice, naše bivše framašice.
Najprije smo se pomolili, a potom nam je predsjednica pročitala obavijesti. Prije samog predavanja koje je bilo u obliku intervjua, predstavila nam se naša nova bratska animatorica, trećarica Dragana Lovrić.

Na naša postavljena pitanja odgovarale su nam Iva, Josipa, Klara i Damjana koja je kroz Framu osjetila Božji poziv te je danas časna sestra. Sve su one u različitim razdobljima bile članice Frame, a pokrile su razdoblje od 2000. do 2015. Najprije su rekle par riječi o sebi i otkrile svoj razlog dolaska u Framu. Pričale su nam i o sekcijama i duhovnim asistentima u njihovo vrijeme. Nisu ih zaobišla ni ona uobičajena pitanja o tome što su tražile u Frami, a što pronašle te kako je Frama utjecala na njihove živote. Sestra Damjana nam je ispričala više i o svom pozivu. Također smo čuli za neke događaje u njihovo vrijeme za koje vjerujem da nitko nije znao jer ih mi danas nažalost ne prakticiramo. To su na primjer desetodnevno ljetovanje na otoku u Hrvatskoj na kojem je ne samo naša, nego i cijela Frama Hercegovina radila s djecom kojima su jedan ili oba roditelja poginula u ratu te duhovna obnova u malom selu u Francuskoj gdje su imali priliku upoznati vjernike iz drugih krajeva svijeta. Na kraju nam je svaka ostavila neku poruku, ali sve se mogu svesti na jednu: da se dadnemo Frami maksimalno i iskoristimo svaki dan, svaki trenutak, svaku priliku koja nam se ovdje pruža jer će nam Frama vratiti puno više nego što očekujemo, a te 4 godine će nam jako brzo proći. Sve se slažu i u tome da ćemo te plodove osjetiti tek puno kasnije. Vjerujem da su nam svima njihove riječi bile zanimljive, korisne i poticajne da nastavimo ići Franjinim putem.

Našim predavačicama se srdačno zahvaljujemo, a mi smo se nakon završne molitve premjestili u dvoranu gdje je započelo drugo izdanje ALF-a. ALF, odnosno Adventska liga framaša je turnir u organiziciji naše sportske sekcije u kojem se natječu ekipe sastavljene po formacijima. Ove godine imamo ih 5, a to su Kamikaze (simpatizeri i glasnici), MNK Jato Brankića (primljenici), MNK Sydney United (prva obećanja), Zabranjeni (obnova obećanja) i NK Đuturumi (stari framaši). Svi smo podržavali i navijali za svoju ekipu uz sjajnu atmosferu.

Kroz večerašnji sastanak vidjeli smo koliko se naša Frama mijenja, ali uvijek ostaje onaj franjevački duh koji godinama okuplja mlade ljude na našem Brigu.
Do idućeg čitanja, mir vam i dobro!