Seminar glazbenih sekcija

Hvaljen Isus i Marija!

Od 1. do 3. listopada u Međugorju je u Kući Mira održan seminar za članove glazbenih sekcija pod geslom “Tebi ću pjevati i svirati”.
Po dolasku u Međugorje smjestili smo se i krenuli na krunicu i svetu misu te se onda vratili na večeru. Nakon toga smo imali kratku igru upoznavanja iza koje je usljedilo uvodno predavanje fra Zvonimira Pavičića. Tema predavanja je bila liturgijska glazba, a fra Zvonimir nam je time objasnio značenje obreda i pjesama koji ih prate te posebno naglasio nepromjenjive dijelove mise koji se ne smiju mijenjati drugim pjesmama. U središtu predavanja je bila rečenica “Bog djeluje, a mi sudjelujemo” kojom je predavanje završeno. Nakon poučnog predavanja i kratke pauze, dan smo završili molitvom s područnim duhovnim asistentom, fra Marinom Karačićem.

U subotu smo dan započeli molitvom časoslova te potom doručkovali i uputili se na radionice. Radionice je vodila profesorica Ivana Šaravanja, ravnateljica glazbene škole u Ljubuškom, koja nam je iz iskustva dala savjete za rad s amaterskim zborovima. Počeli smo s postavom tijela i pravilnim disanjem, a nakon toga smo prešli na upjevavanje. Na radionicama nismo samo učili, već se opustili i nasmijali. Pažljivo smo upijali sve rečeno kako bi napredovali u vokalnoj tehnici te naučeno uspijeli prenijeti na ostale članove glazbenih sekcija u svojim framama. Osim osnova vokalne tehnike, dotakli smo se i najosnovnijih pokreta u dirigiranju, a nakon toga su neki od nas probali dirigirati jednoglasnu pjesmu korepeticiji i nama pjevačima. Radionice smo uspješno priveli kraju učenjem jednoglasne i višeglasne pjesme u kojima smo se trudili najbolje primjenjivali tek naučeno. Potom smo se, kao i jučer, uputili na krunicu i svetu misu, a nakon večere smo imali zabavnu večer značajnu za svaki seminar održan u Kući Mira. Iako je poprilično dugo trajala, zabava je svima godila pa smo, nakon igri, nastavili i u pauzama zajedno pjevati i sviratiti te se time zabavljati. Dan smo zaključili molitvom i zahvalom Gospodinu te kratkom pjesmom.

U nedjelju je buđenje bilo nešto ranije, ali smo dan započeli jednako, jutarnjom molitvom u kapelici te doručkom. Zatim smo se uputili u radiopostaju Mir Međugorje gdje nas je dočekao Luka Rupčić te nas proveo kroz studije. Naveo je kako je nastajanje pjesme proces u kojem je tekst jako bitan, a još bitniji kad se radi o liturgijskim pjesmama. Nakon obilaska radiopostaje, vratili smo se u kapelicu na zadnju radionicu s profesoricom Ivanom, na kojoj smo se kratko dotakli svega što smo naučili protekla dva dana te sabrali dojmove. Na samom kraju seminara smo imali svetu misu koju je predvodio fra Marin, a potom smo imali oproštajni ručak nakon kojeg smo se uputili svojim domovima.

Mir i dobro!