Smisao

Čovjek se uvijek pita zašto je tu gdje jeste, zašto je nastao, zašto postoji prostor i vrijeme, sva materija i slična pitanja. Njega zanima kako je nešto nastalo i kako se razvija, on iz svoje znatiželje istražuje svijet.

Najveće pitanje zapravo je: “Koji je smisao života na zemlji?” To smo se svi barem jednom zapitali, kako i zašto smo nastali? To je jedna čežnja za nečim većim. Kada čovjek otkrije da mu život nema smisla, ako nije pronašao svoj smisao, on se ubija. To nas dovodi do zaključka da čovjek ne može živjeti bez smisla svog boravka na Zemlji.

Je li je smisao života roditi se, ići u školu, a kada završimo školu osnovati obitelj, naći dobar posao, napraviti kuću, umiroviti se i umrijeti? Ali sve ono što si stvorio ostaje drugima, iza drugih opet ostaje trećima, nakon nekog vremena trune i razara se, pa i ako tvoj život nestaje s lica Zemlje onda apsolutno ništa nema smisla. Ako si ti sasvim slučajno na ovoj Zemlji, ako nema nitko tko te postavio tu gdje jesi, onda tvoj život nema smisla. Tvoji dani idu nekamo, od rođenja do smrti. Ako nemaš čvrstu točku u životu, samu srž, taj smisao, onda nisi siguran gdje ideš. Ne postoji više ni lijevo ni desno, ni gore ni dolje. Patnja i zdravlje, život i smrt, vrijedno i bezvrijedno postaje totalno jednako. Ideš, ali ne stižeš. Tada si kao čovjek izgubljen u mraku, ne vidiš ništa i lutaš u hladnoj noći.

Potrebno ti je neko svjetlo koje će ti ukazati cilj. To svjetlo, ono što te vodi negdje, taj smisao jeste Bog, Onaj koji te stvorio. Počni tragati za Njime, Onaj koji jedini zna zašto si tu, Onaj koji savršeno planira, stvara, razvija i djeluje jeste naš Otac, koji je sama srž svega oko nas, apsolutno svakog atoma koji postoji. On koji je sve stvorio, tako savršeno i jedinstveno. On koji je stvorio Sunce i Mjesec, biljke i životinje, savršeno isplanirao za svaku vrstu njihov izgled, rast i razvoj. Zbog kojeg svaki organ savršeno funkcionira od početka za svakog od nas. Nama je potreban taj smisao, ali Ga treba otkriti. Tada će naše hodanje i djelovanje ovom zemljom dobiti smisao, jer cilj života na Zemlji jeste spoznati i živjeti za Boga. Kada se susretnu dvije misli, tvoja i Božja, onda kada uđeš u Božju misao o tebi biti ćeš velik i sve će imati smisla.

Na kraju imati smisao života jeste imati Nebo, kraljevstvo Božje u sebi, ono za čime tragaš. Zato Isus kaže: “Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i Njegovu pravednost, a to će vam se nadodati!” (Matej 6, 33)