Uzor života

Smatram da nam na ovome svijetu jedini životni uzor treba biti naša Nebeska Majka. Bog bira nju, njezinu jednostavnost i malenost koja će postati primjer veličine kršćanskog života, veličine vjere i ljubavi. Već kao mlada djevojka pokazala je svoju, za nas nepojmljivu, hrabrost i odvažnost. Dala je Bogu svoje da, svoje: “Neka mi bude po Riječi tvojoj.” Koliko pouzdanja i povjerenja se očituje u tim riječima! Kod nje nije bilo nesigurnosti i bezbrojnih zabrinutih pitanja. Povjerena joj je najveća zadaća – na svijet donijeti i odgojiti Sina Božjega. Vjerujem da Gospi u trenutcima dok je razgovarala s Anđelom štošta toga nije bilo jasno, ali je ona sve prihvatila i vjerovala. Imala je otvoreno srce koje je Gospodin prepoznao.

Kroz njezin daljnji život očituju nam se neke njezine druge osobine. U njezin život Bog šalje Josipa, poniznog i pravednog čovjeka, da joj bude zaštita i pomoć. Bez obzira što je postala majka Spasitelja svijeta, bila je do kraja pokorna svome mužu, poštivala ga je i pratila u svim odlukama jer je znala da se i preko njega očituje Duh Božji i Božja volja. Njihov zajednički život primjer nam je istinske skromnosti i žrtvovanja, a povrh svega čiste ljubavi bez koje ništa u životu ne bi imalo smisla.

U skrovitosti nazaretskog doma, ta Sveta Obitelj je radila i molila, strpljivo i pouzdano čekajući ispunjenje Božjeg plana za njihovog Sina. Iako je od samog početka znala da će mač boli probosti njezinu dušu, Gospa nije očajavala i nije se ljutila. Znala je da se Gospodin brine za sve i da je sve dio Njegovog savršenog plana. Vjerojatno je i ona kao ljudsko biće imala neke svoje želje i nadanja, misli i osjećaje, ali ništa od toga nije stavljala iznad Božje volje. Živjela je kao Božja službenica, crpeći snagu na Izvoru. U trenutcima radosti, kao i žalosti, nije posustajala i nije gubila nadu. Dok je podno križa klečala prateći svog Sina, iako s boli u srcu, mirno je prihvatila sve što se događalo, uzdajući se u Gospodina do kraja.

Bog nam je iz ljubavi dao Mariju, da bude Majka Božja i naša Majka. Dao nam je nju kao primjer i uzor života. Nju koja je oličenje ljepote, poniznosti, poslušnosti i čistoće. Pravi i istinski primjer onoga kakva jedna žena i majka trebaju biti. Primjer života u vjeri i ljubavi. Ona je odraz autentičnosti i dostojanstva ljudskog bića. Tako jednostavna i malena, a opet tako velika. Puna milosti i ljubavi Božje.

Trudimo se biti njezini nasljedovatelji. Ona je naša zaštitnica i čuvarica. Molimo je da nas nauči poniznosti, šutljivosti i potpunom predanju Božjoj volji. Neka nas povede putem vjere i ljubavi, jer samo tako ćemo ispuniti Božje namisli i jednom stići njoj i njezinom Sinu.