X. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH

“Vidim braćo, da Gospodin želi učiniti od nas veliku družbu.” (Peruđ 31,1)

Hvaljen Isus i Marija!

 

Prošli vikend, 29. – 31.10.2021., u Visokom se održao Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame BiH, a na njemu je sudjelovala i naša Frama. Predstavnici Frama iz Hercegovine, zajedno su autobusom pristigli u Visoko, u popodnevnim satima petka. Program je započeo svetom Misom koju je predvodio nacionalni duhovni asistent Frame BiH fra Davor Petrović. Večer smo nastavili s upoznavanjem, te predavanjem fra Josipa Jukića na temu gesla ovog seminara; “Vidim braćo, da Gospodin želi učiniti od nas veliku družbu”. Fra Josip nam je kroz zanimljivo predavanje poručio kako trebamo osluškivati Božju riječ, te nositi u svojim bratsvima franjevačku karizmu. Također nam je istakao i važnost molitve prije svega što radimo.

Nakon ovog, vrlo korisnog, predavanja uputili smo se u crkvu na klanjanje, te smo time završili prvi dan seminara.

Subotu, glavni dan seminara, započeli smo zajedničkom jutarnjom molitvom, a onda je uslijedio doista raznovrstan i koristan program. Prijepodne smo proveli uz predavanja Ivana Pilića, područnog voditelja formacije Frame Bosne Srebrene, i kružna predavanja nacionalnih vijećnika. Sva predavanja bazirala su se na našu službu, te formacije u bratstvu.

Zaključili smo kako je sveti Franjo pravi voditelj formacije, koji nas i danas oduševljava i formira, te da se u svemu trebamo voditi njegovim primjerom.

Uslijedila je pauza koji smo proveli šetajući kroz Visoko, te smo se tako još više međusobno upoznali i povezali.

U poslijepodnevnim satima program se sastojao od rada po grupama gdje smo razmijenjivali iskustva iz svojih Frama, te radionica gdje smo na zanimljiv način učili o mjestima koja su bila bitna Franji u njegovom životu. Večernji smo program proveli u molitvi krunice i svetoj Misi koju je predvodio fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina, te smo za sam kraj dana odigrali razne igre po grupama i tako večer proveli u smijehu i zabavi.

Zadnji dan seminara, nedjelju, započeli smo jutarnjom molitvom te posljednjim predavanjem. Uslijedio je osvrt na cijeli seminar po grupama, a čitav seminar smo završili kao što smo ga počeli – svetom Misom.

Puni novog znanja, novih prijateljstava i iskustava uputili smo se svi svojim kućama. Ovaj je seminar zasigurno bio na izgradnju sviju nas, te naših bratstava. Bogu hvala što smo mogli ova tri dana provesti na ovako lijep način, te se nadam da ćemo svi doprinijeti svojim bratstvima onim što smo naučili u Visokom. Neka nas sve Gospodin čuva i dadne nam ustrajnost u nasljedovanju Njega po uzoru na našeg serafskog oca svetog Franju!

Mir i dobro!