(Ne)bitan tekst

Što je bitno? – Bog, sakramenti, molitva, obitelj, prijatelji, vjera, ljubav, milosrđe…

Što nam je bitno? – Bog, sakramenti, molitva, obitelj, prijatelji, vjera, ljubav, milosrđe…

Dva su pitanja, dva odgovora. Prvi je odgovor točan, drugi nije.

Zašto nije?

Što je nebitno? – Novac, markirana odjeća, lajkovi, vatrice, ugled…

Što nam je nebitno? – Novac, markirana odjeća, lajkovi, vatrice, ugled…

Dva su pitanja, dva odgovora. Prvi je točan, drugi nije.

Zašto nije?

Ne znamo što nam je bitno. Bitno je postalo nebitno, a nebitno bitno. Ne znamo ni što nam je nebitno. Kad bi bar to znali, bilo bi puno lakše otkriti što je bitno. Sve postaje jednako bitno, a tamo gdje je sve jednako bitno, nebitno postaje bitnije od bitnog. Nekada se tražilo bitno i ljudima predstavljalo i razlučivalo od nebitnoga. Bitno se više ne traži, bitno se proizvodi. Od nebitnog se proizvodi bitno. Tako oni koji sami ne znaju pronaći bitno postaju pretrpani nebitnim pod maskom bitnog. I opet sve postaje jednako bitno, odnosno nebitno. Tako je od rečenice „Što je bitno?“ došlo do rečenice „Nije mi bitno.“. Nebitno je bitno. Bitno je nebitno. Ma… Kome je to još bitno?

Bitno je mrtvo. Mi smo ga ubili. Ali kako smo to uradili? Kako smo ispili more? Tko nam je dao spužvu da izbrišemo cijeli obzor? Kako smo odvojili zemlju od njenog sunca?

Jednostavno, nismo. Bitno se ne može ubiti.

More je još uvijek tu, ali smo mi vezanih udova.

Obzor je još uvijek tu, ali smo mi vezanih i iskopanih očiju.

Mi smo ga ubili za sebe.

On i dalje jest, a mi sve manje.

Od cilja bez kraja stvorili smo kraj bez cilja.

Vidiš što nastane kad se u životu izmiješa bitno i nebitno. Isto što u ovom tekstu. Zbunjenost, besmisao. Dođe ti da odmah izađeš. Dođe ti da okončaš čitanje, bez da prirodno dođeš do kraja, a jadni li smo tada. Ne daj, Bože, nikome. Zato uvijek moraš razlikovati bitno i nebitno. Tek tada život dobije smisao i prestaje biti „zbunjoza“. Ako slučajno ne znaš što je bitno, piše ti na vrhu teksta.

P.s. Govori i drugima što je bitno.