Seminar članova glazbenih sekcija

“On ostaje vjeran dovijeka!” Ps 146, 6c

Hvaljen Isus i Marija!
Prošli vikend, 23. – 25. rujna, održan je područni seminar za članove glazbenih sekcija u Međugorju. Naše bratstvo su predstavljali Dominik Slišković, Marija Danijela Glavaš i Jana Soldo.


Nakon što smo se smjestili u Kući mira, uputili smo se na krunicu i svetu Misu. Poslije večere smo imali igru upoznavanja u kojoj se svaki par trebao predstaviti i otpjevati dio izvučene pjesme. Potom je uslijedilo poučno predavanje fra Zvonimira Pavičića o liturgijskoj glazbi. Objasnio nam je dijelove Euharistije, a poseban naglasak stavio je na nepromjenjive dijelove. Pozvao nas je na što radosnije služenje te nas podsjetio na to kome pjevamo. Dan smo završili kratkom molitvom i pjesmom. Subotu smo započeli molitvom u kapelici i doručkom nakon kojeg je uslijedilo drugo predavanje Petre Terkeš. Pokazala nam je vježbe disanja i načine upjevavanja. Govorila je o važnosti impostacije, dikcije, dinamike te naglasila da je bitno razmišljati o tekstu i pjevati srcem. Na kraju predavanja smo se okušali u višeglasnom pjevanju. Poslije ručka smo imali pauzu nakon koje je uslijedilo treće predavanje koje nam je održao Drago Soldo, voditelj velikog zbora u Mostaru.

Dao nam je savjete za vođenje amaterskog zbora. Istakao je važnost ujednačavanja boje glasa, dikcije i ritma. Također smo mogli vidjeti kako bi trebala izgledati jedna proba. Nakon kratke pauze smo se uputili prema crkvi na krunicu i svetu Misu. Po povratku smo imali večeru nakon koje je uslijedila zabavna večer na kojoj smo se još više zbližili i odlično zabavili. Dan smo, kao i jučerašnji završili molitvom i pjesmom te pošli na počinak. Nedjelju smo započeli devetnicom našem serafskom ocu svetom Franji. Poslije doručka smo
posjetili radiopostaju Mir Međugorje gdje nas je dočekao Luka Rupčić. Dao nam je korisne savjete za pisanje pjesama te nas ohrabrio da se nastavimo baviti glazbom. Nakon obilaska radiopostaje uslijedila je sveta Misa u crkvi svetog Jakova. Po povratku u Kuću mira smo imali ručak nakon kojeg smo se uputili svojim kućama zahvalni na ovom predivnom iskustvu.
Mir i dobro!