Badnjak na Brigu

Budimo braća jer Božić je

Hvaljen Isus i Marija, dragi čitatelji!

Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo!
Iskreno vam želimo blagoslovljene blagdane, ispunjene mirom, srećom i zajedništvom!

Evo prije par dana proslavili smo Badnji dan na našem Brijegu. Ovaj događaj ujedno je kruna ove 2020. godine, odnosno ovog framaškog polugodišta.

Kako je sama 2020. godina zanimljiva, po mnogočemu neobična, tako je i naš Badnjak izgledao malo drukčije nego inače.

Sve je započelo zornicom u 6h koju je svojim pjevanjem uveličala naša glazbena sekcija. Nakon zornice, okupani milošću odozgor i nahranjeni svetim Tijelom nastavili smo druženje u prostorijama galerije. Tradicionalno ‘očajavanje’ bilo je popraćeno smijehom, razgovorom, pjesmom i molitvom.

Zanimljivo je spomenuti da smo u jednoj prostoriji imali priliku napisati svoje zahvale i želje. Točnije, na jednom zidu mogli smo nastaviti rečenicu ‘Zahvalni na…’, a ‘I wish…’ na drugom. Framaši su pisali raznorazne stvari, pojmove, događaje, osobe na kojima su zahvalni ove godine. To nam je bila prilika da se sjetimo svih dobrih i pozitivnih stvari koje nam je ova godina donijela, koje nam je Gospodin u svojoj ljubavi darovao. Isto tako pisali smo svoje želje i molitve za iduću godinu.

U drugim prostorijama mogli smo igrati društvene igre, svirati klavir, a posebno je bila zanimljiva igra stolnog tenisa koja je okupila brojne perspektivne, mlade tenisače. Moramo se pohvaliti da uistinu u našoj Frami ima dobrih stolnotenisača.

Kako se jutarnji program bližio kraju uslijedilo je tradicionalno kićenje našeg Borivoja. Spustili smo ukrase, upalili pjesme i kićenje je moglo početi. Svatko je mogao staviti jednu božićnu kuglicu ili koji drugi improvizirani ukras poput vrećice čaja na veliki Borivoj. Za jaslice se pak pobrinula naša likovna sekcija.

U 10:30h naša medijska sekcija imala je svoju veliku emisiju koja inače bude u terminu od 17h do 20h, no ove godine je pomaknuta na jutarnji termin. Imali smo priliku čuti prigodne božićne tekstove naših medijaša, zatim zanimljive intervjue, javljanja uživo te nagradnu igru.

Sve u svemu jutarnje sate proveli smo u zajedništvu s braćom i sestrama, lijepo i svečano kako i dolikuje pravim kršćanima. Jer tko može biti žalostan kada zna da Gospodin Bog hita da nas sve spasi.

Navečer nakon prilagođene mise polnoćke imali smo priliku gledati ‘Žive jaslice’. Izvedba živih jaslica nije bila u našoj župi još od davne 1997. Zato je ovo bila prava milost za sve nas i za sve župljane. Žive jaslice organizirali su Franjevački samostan, Frama i FSR. Malo je reći da je bilo predivno i blagoslovljeno. Uložili su mnogo truda, rada i žrtve i to se uistinu vidjelo. Druga izvedba bit će 27. prosinca. Sve one koji nisu mogli biti na Badnjak, pozivamo da dođu u nedjelju.

Uistinu jedan drugačiji Badnjak, ali jednako poseban. Zahvalni Bogu na svemu radujemo se nadolazećim blagdanima i ponovnom susretu u Novoj godini. Do idućeg čitanja: Mir i dobro!

 

Noć je rođenja Kralja malenog,
I Franjo želi dočekati Kralja tog.
I zato Franjo žive jaslice gradi,
A k’ jaslicama hrle skupa stari i mladi,
Da proslave zajedno Kraljevo rođenje.
Stoga i mi danas sljedimo njega,
Otvorimo srca i domove svoje,
Krista malenoga iz glasa slavimo sveg,
Budimo braća jer Božić je!