Don Ilija Petković

Hvaljen Isus i Marija dragi čitatelji!
Jedan vrlo topli, čak vrući petak proveli smo na našem Brigu u zajedništvu i molitvi. Naime, ovaj petak ugostili smo don Iliju Petkovića koji nam je održao predavanje. Doduše, nije toliko bilo predavanje koliko zajedničko razmišljanje i osvješćivanje. Pričao nam je o nama mladima i problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Podijelio ih je na više kategorija kao što su; mladi i crkva, mladi i obaveze, mladi i obitelj, mladi i vrijeme.
Nama mladima uputio je jednu vrlo snažnu rečenicu: ,,Na vama crkva ostaje.” Često čujemo sličan izraz samo što je umjesto crkve upotrijebljena riječ svijet. Mislim da je don Ilija upotrijebio ispravniji izraz jer mi smo framaši, mi djelujemo u crkvi. U svijetu smo, ali nismo od ovoga svijeta. Mi prvenstveno pripradamo crkvi i upravo zbog toga ,,na nama crkva ostaje.”
,,Najbrži put do svetosti jest izvršavanje svakodnevnih dužnosti” citat je to sluge Božjeg Petra Barbarića. Don Ilija nam je posvijestio da to možda zvuči lako, ali da je u praksi vrlo teško. Rekao nam je da, ako već imamo uvjete za razvijanje svojih talenata, grijeh bi bio ne iskoristiti ih.
Obitelj je crkva u malom i zato smo pozvani ljubiti je i raditi na njenoj izgradnji. Pomogao nam je osvijestiti si kolika je važnost roditelja u našem životu. Koliko se oni žrtvuju za nas, a prečesto mi to ne cijenimo misleći da oni ,,samo obavljaju svoju dužnost.”
Na kraju nam je poručio kako mi mladi pa čak i odrasli ne znamo pravilno iskoristiti svoje vrijeme nego ga počesto trošimo na malom čudu; mobitelu. Istina je da nam on oduzima najviše vremena koje možemo puno pametnije iskoristiti. Pozvao nas je da razmislimo, svatko pojedinačno, koliko nam zapravo vremena prođe surfajući internetom i što bi mogli umjesto toga raditi na vlastitu izgradnju.
Uistinu jedno vrlo korisno osvješćivanje koje nam je svima trebalo. Dao Bog da teoriju prenesemo u praksu. Bogu hvala na ovom danu i na našem don Iliji.
Mir i dobro!