Lijepo je što postojiš

Snagu riječi iskoristimo za izgradnju i dobro, a ne za rušenje.

Dragi čitatelju, hvala ti što si opet svratio. Koliko god vas bilo, neka vas! Želio bih s ovom kolumnom promisliti i dignuti svijest o jednoj po meni važnoj temi. Ta tema se odnosi na riječi koje šaljemo i dajemo drugima. Bez mnogo filozofiranja mislim da bi se većina vas složila da riječi imaju jedno jako veliku snagu u sebi. Svima nam je to postalo jasno kroz život jer su riječi te koje su u nama pobuđivale kako najveću radost tako i najdublju žalost. Upozorio bih na to da su naše riječi koje upućujemo drugima izgubile smisao i zaboravili smo da riječ ima graditeljsku snagu. Dakle riječi su nam postale iznemogle „na kraču“.

Na tebi je odluka…

Kako to da riječ ima graditeljsku snagu? Stvar je u tome da kada nam netko uputi lijepu riječ, onda ona u nama stvara fine osjećaje, osjećaj dobrote, pozitivnosti, prihvaćenosti i radosti. Odnosno sve one osjećaje koji su potrebni čovjeku za život. Svi smo to često osjetili u sebi. Sada zastanimo i zamislimo se kako bi bilo dobro da to više pružamo jedni drugima. Riječi koje izgovaramo i šaljemo drugima su moćno oružje protiv osjećaja odbačenosti, mržnje i svih drugih zala koja vladaju svijetom. Lijepa riječ ne samo da izaziva neka nevidljiva stanja u nama nego gradi i pravu materiju u našim organizmima. Sam Bog je stvarao pomoću riječi. Ako tako silna snaga može biti u riječima zašto ih onda ne bi koristili da drugima uljepšamo živote? Ali ne samo drugima…

I fiziku se nešto pita…

Moderna fizika nam govori da su svi ljudi na osnovnoj elementarnoj razini građeni od atoma. Isto tako i životinje, biljke, bilo kakav kamen, zrak itd. Dakle sve što postoji sadrži istu vrstu atoma. To ide toliko daleko da čak u svom organizmu možete sadržavati neke atome iz prošlosti ili iz nekog vulkana koji je eruptirao na drugom kraju svijeta. Uglavnom, kad bi svijet promatrali kroz neki uređaj koji bi prikazivao samo atome, sve oko nas bi bilo isto, ne bi mogli pronaći razliku između čovjeka i neke stvari. Dakle sve je jedno! To je opet zanimljivo jer bi nas to osvijestilo da smo svi uronjeni u isto. Atomi su ništa drugo nego nakupina energije koja ima svoju frekvenciju i vibrira. Isto to je i naš glas, odnosno riječ. To je frekvencija koju upućujemo drugoj osobi te na jedan tako direktan i „materijalan“ način djelujemo na drugu osobu. Zato sam rekao da lijepa riječ (koja ima skladnu vibraciju) ima moć graditi materiju. Dokazano je da to pozitivno utječe na naš mozak i razvija ga. Dakle ako odlučimo ljepše „vibrirati“ drugima pomoću riječi onda i nama samima postaje bolje. Zašto? Upravo zbog onog što sam opisivao da smo svi uronjeni u jedno.

Adresiranje riječi…

Možda je netko zakolutao očima na onaj dio gdje sam spominjao znanost, ali morao sam iznijeti jedan čvrsti dokaz kako riječ ima jednu snagu. Ne može nam biti svejedno što izgovaramo jer svaka riječ mora negdje odsjesti. Zato snagu riječi iskoristimo za izgradnju i dobro, a ne za rušenje.

Dragi čitatelju, hvala ti što si došao do kraja, a sada se vrati na naslov ovog teksta jer imam jednu poruku za tebe.