Meditacije naših framaša kroz Došašće

Prva nedjelja Došašća

Prva je nedjelja došašća. Prva nedjelja i prvi zapaljeni plamen svijeće, nada i iščekivanje. Iščekivanje, koje nas vuče kroz čitav naš život, kao da se paljenjem te svijeće, umnoži i ražari u nama. A nada, koja je žedna Njega drži nas na ovoj pripremi za pravi život.

Zapaljeni plamen rasvjetljava sve. On osvijetli naša srca i našu dušu. Baš takve kakve jesu. Tu nema uljepšavanja, dotjerivanja. Onakvi smo kakvi smo pred Njim. Ni manje, ni više. A dočekuje li naša duša uistinu samo Njega? Je li previše usredotočena na prividne čari ovog vremena iščekivanja, umjesto na pravu čar, poniznost i skromnost na oštroj slamici. Siromaštvo ali najveće bogatstvo i blagoslov.

Daj Isuse da te dočekamo budni i pripravni u svakome trenu. Neka ovo vrijeme donese više tebe, a manje nas. Ti si potreban svakoj duši. Nastani se u njoj, naše duše učini svojim udovima. Razderi nebesa i siđi, nekʼ se brda tresu pred tvojim licem. Dođi i obiđi ovaj vinograd, pomozi mu u rađanju dobrih plodova i ukloni sav korov i sve smetnje koje priječe put do Tebe. Pokreni nas i očisti za ono što dolazi. Ti dođi Isuse.

 

Druga nedjelja Došašća

“Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.“

Stojim na svetom mjestu, mjestu susreta, oprosta. Mjestu zagrljaja neba i zemlje. Danas, korak bliže onom iščekivanom danu, dok palim drugu svijeću, razmišljam upravo o miru. O daru kojeg si podijelio svima bez ikakve naknade, ali kojeg naizgled uvijek nedostaje.
Danas, korak bliže svetosti, zbog pretjerane žurbe i nemira koji u sebi nosim, odlučujem se zaustaviti ili barem usporiti da umjesto svojih želja osluškujem tvoje.
Večeras, korak bliže preobraženju, odlučujem leđa okrenuti svijetu i njegovom lažnom sjaju jer vjerujem u tvoje riječi, samo u tvoj mir.
Večeras, tek malo bliže Tebi, odlučujem, ne samo primiti tvoj sveti mir, već ga i dati. Zašto? Jer vjerujem iz svega srca riječima: „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“
Večeras odlučujem ne požurivati Boga jer vjerujem u riječi sv. Petra: „Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.“
Večeras, u želji da ti budemo bliži nego ikada, molim te da nas obaspeš mirom, ali da nas naučiš i taj mir primiti. Jer tko mir nema, on ni snage nema. Bez snage nemamo ni hrabrosti. Zar bez hrabrosti možemo činiti dobra djela? Ako ne činimo dobra djela, ne poznamo i nemamo Boga. A ako Njega nema… nema ni mira. Mira koji počinje i završava s Bogom, danas, sutra i u vijeke.

 

Treća nedjelja Došašća

Gospodine Isuse, tu si s nama. Danas smo došli da nas nadahneš ljubavlju koju ova svijeća predstavlja. Bože djeluj Ti kroz nas, daj nam svoju Ljubav koju možemo podijeliti drugim ljudima. Uđi u naš život, uđi u svakog čovjeka na ovom svijetu da svi osjete Tvoju Ljubav. Bože, Tvoja Ljubav je jedinstvena, sve naše boli i sve naše grijehe ona prihvaća. Ta Ljubav koja liječi sve bolesti, koja tješi sve tužne i nezadovoljne duše. Tu nam Ljubav daj. Stojimo ovdje pred Tobom ovako maleni da nas ti u ovom Došašću ispuniš svojom ljubavlju, da dođeš k nama i spasiš nas od svih okrutnosti ovoga svijeta. Tražimo Ljubav u ovozemaljskim stvarima kada znamo da si Ti tu i da se samo trebamo Tebi predati.

Isuse ti jedini razumiješ naše vapaje i bezuvjetno nas voliš, iako Ti nekada to ne uzvratimo. Budi nam utjeha u svakom našem razočarenju i u našim brigama. Hvala Ti što nikada nećeš odustati od nas i što si nam pružio mogućnost da ljubimo druge kao što ti nas ljubiš. Hvala Ti na mogućnosti dolaska na Svetu misu da možemo iskusiti Tvoju Ljubav i da te možemo primiti u sakramentu Pričesti. Hvala Ti što smo danas ovdje ispred ovih svijeća i što slavimo Tvoj dolazak.

Dok god ne živimo više mi, nego Ti u nama, znamo da nas ljubiš i da nikada nećeš odustati od nas.

 

Četvrta nedjelja Došašća

Zastani! Umiri se! Tu sam kraj tebe! Pružam ti ruku, ali me ne vidiš. Imenom te dozivam, ali me ne čuješ. Grlim te, ali ti me ne osjetiš.
Zastani! Osluhni! Priđi bliže! Prepusti mi svoje brige i nemire. Ostavi ovozemaljsko. Nije vrijedno.
Ja sam tu. Dolazim ti svakoga dana, kucam na vrata tvoga srca, ali ne otvaraš.
Zastani! Pusti ovozemaljsko! Pripravi srce svoje i dopusti mi da uđem. Ove godine se želim ponovno roditi baš tu u tvome srcu. Kao mala trošna štalica u hladnoj večeri neka mi i tvoje srce pruži toplinu i ljubav. Ljubav. Baš to tražim. Nju i ja tebi donosim i poklanjam. Ljubav, pravu iskrenu, ljubav nemjerljivu niti s jednom drugom. Ali, ti mi trebaš dopustiti, trebaš ostaviti sve svoje brige i odreći se materijalnoga. Nemoj ovisiti o tome. Ljubav te čeka, ljubav te traži, ljubav ti neprestano dolazi. Zove te da se napojiš na njenim izvorima. Prva, prava ljubav. Primi je, uzvrati je. Ona nikad ne prestaje. Ona sve pobjeđuje. Radost. Radost srca. Radost vidljivu na kilometre. Radost odozgo. Darujem ti nju. Ona mora biti jača od svega, ona mora pobijediti sve tvoje strahove. S tobom mora nositi tvoje križeve. Primi radost u svoje srce, unesi radost u svaki kutak svoga života. Pruži ju i bratu svome i ništa ne činite bez nje. I početak i kraj svakoga dana neka vam bude ispunjen radošću.
Znam da ti je potrebna pomoć. Čujem kako me dozivaš. Dolazim, tu sam, ali ti nisi. Prisutan si tjelesno, ali ne i duhovno. Stoga ti pružam mir, mir s neba, svoj mir. Ne odupiri se. Dopusti mi. Ja ću ti pomoći. Moj mir ti pruža više od blaga, pruža ti lijep život. Život u kojem strahovi i brige ne obuzimaju tvoje srce, u kojem ih pobjeđuješ zajedno sa mnom. Život u kojem prepoznaješ mene, u kojem čuješ glas moj kako ti govori. Život u kojem živiš. Živiš onako kako sam ja odredio za tebe, i ne predaješ se.
Ne odustaješ. Moj mir ti pruža to, ali samo ako se predaš meni, samo ako mi dopustiš. Nije teško. Vjeruj mi, meni koji te ljubim više do svega, meni koji sam darovao život svoj za tebe, meni koji se sada rađam u tvom srcu. Dopusti da ti to pokažem. Ali sve ove darove možeš prihvatiti samo uz nadu. Nadu u moj ponovni dolazak. Nadu i iščekivanje malenoga Djeteta koje je otkupilo svijet. Nadu u moje ponovno rođenje u tvome životu. I nadaj se, nadaj se i vjeruj.
Ja stvarno dolazim otkupiti ovaj svijet. Dolazim otkupiti tebe. Pripravi se za moj dolazak. Ne uz brojne ukrase i darove vidljive očima već uz darove koje spremaš za mene u dubini svoje nutrine. Dolazim budi spreman.
Nada, mir, radost i ljubav su moji darovi ovoga Božića tebi. A ti? Što ti imaš spremno za mene?