Mladifest 2021.

Hvaljen Isus i Marija!

Obilježen je 32. međunarodni susret mladih pod geslom: “Koje dobro moram činiti?(Mt, 19, 16)” u Marijanskom svetištu Međugorje, mjestu ljubavi i mira, gdje se susreću mladi iz cijeloga svijeta. Naši framaši su i ove godine bili sudionici Mladifesta, koji traje od 1. do 6. kolovoza.

Dane smo započinjali jutarnjim programom: molitvom, katehezom i svjedočanstvom. Između ostalog, s ostatkom mladih iz cijeloga svijeta zajedno smo se ujedinili pjesmom i plesom.
U utorak, 3. dan Mladifesta, kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, na odlasku je naišao na našu grupu framaša. Udijelio nam je blagoslov i pozvao nas na molitvu te poručio: “Vi molite za mene, a ja ću moliti za vas”. Istoga dana kardinal Sarah je mladima održao katehezu, a posebno je naglasio: “Doista, ako mislite da ste shvatili tko je Bog, ako ste time ovladali na način kako se pristupa i razumije matematičku formulu ili nuklearnu fiziku, onda to znači da ne govorite o Bogu”. Prvu večer Mladifesta je u propovijedi svim mladima poručio: “Imajmo u Njega povjerenja i budimo uvjereni da će nam sve ostalo, to jest Njegova milost i vječna sreća, biti dodatno darovani. Neka nas Gospa Međugorska obrati i pomogne nam činiti Božje djelo i sve nas blagoslovi”.

Slobodno popodne redovito smo koristili za osvježenje i druženje te osobnu molitvu i svetu ispovijed. U 17 sati bio je početak večernjeg programa koji je uvijek započinjao svjedočanstvom, krunicom i misom. Misa je, naravno, bila vrhunac svečanosti, ljubavi, zajedništva i mira svakoga dana. Program se, nakon mise, svake večeri razlikovao. U ponedjeljak večer smo nakon svete mise bili na meditaciji sa svijećama i molitvi pred križem te smo imali priliku vidjeti i sudjelovati u širenju Kristova svjetla od samo jedne svijeće do tisuće njih. Sljedeće večeri prvo je nakon mise uslijedila procesija s Gospinim kipom u obliku srca, a zatim klanjanje pred Presvetim. To nas je posebno dotaknulo, a neki od nas su čak pustili i suzu radosnicu. Pjesme nam nikad nije bilo dosta pa bismo se zajedno s Hrvatima iz cijele Hrvatske i drugim mladima iz cijelog svijeta, nakon večernjeg programa, okupili ispred crkve te pjevali, plesali, fotografirali se i smijali do kasnih večernjih sati. U četvrtak smo imali priliku biti na klanjanju pred Presvetim, zatim na Poslanju, a naš Mladifest smo završili iste večeri oproštajem uz pjesmu.

Kroz nekoliko dana Mladifesta duhovno smo se nadogradili te smo vidjeli da, bez obzira na današnje okolnosti u svijetu, i dalje postoje Marijini i Kristovi sljedbenici diljem svijeta.

Mir i dobro!