Naš petak – gost predavač

Hvaljen Isus i Marija, dragi naši čitatelji!
Na koncu još jednog tjedna smo se okupili u našoj crkvi na Brigu, no ovoga petka u nešto većem broju nego uobičajno jer su nam se pridružili i naši đuturumi. Vijeće je ovoga petka za nas pripremilo predavanje u skladu s temom ovoga mjeseca, a tema je Navike.
Psihologinja Marijana Barać nam je podsvijestila što su to navike i na koji način ih mijenjati. Na samom početku osvrnula se na pitanje “Čemu služe navike?” Objasnila nam je da su to automatizmi, odnosno radnje na koje se mozak navikne te ih tako ponavlja nama nesvjesno jer tako lakše funkcionira.

Ljudi češće razvijaju loše navike zbog toga što zadovoljstvo kod loših navika postignemo puno brže nego kod dobrih, iako je ono kratkotrajno. Najviše se osvrnula na navike u odnosima; prijateljstvu, obitelji, ljubavnim odnosima jer smo upravo u tim odnosima, s nama važnim ljudima, skloni raditi po navici. U odnosima je važno gajiti korisne navike, a to mogu postići tek kada postanem svjesna da sam ja odgovorna za taj odnos, kada prestanem svaljivati krivnju na drugoga već shvatim da jednako i ja moram dati sve od sebe, ako mi je taj odnos važan, kako bi opstao, da je odgovornost upravo na meni. Kako bi mogli mijenjati svoje navike u odnosima najprije ih moramo postati svjesni. Stoga smo na jedan praktičan način kroz kratku vježbu osvijestili sebi koje to mi navike koristimo u odnosima. Zamislili smo dvije vrste odnosa; najprije jednu osobu s kojom smatramo da imamo dobar i kvalitetan odnos, a potom neku osobu s čijim odnosom nismo baš zadovoljni te smo zapisali navike koje koristimo u ovim odnosima. Cilj vježbe je bio podsvijestiti sebi navike koje gajimo u odnosima, ali i uvidjeti da u odnosima kojima nismo zadovoljni češće koristimo loše navike te da upravo u takvim odnosima nešto moramo mijenjati ako želimo sebi, ali i drugome dobro. Za sam kraj predavanja Marijana nam je poručila: “Vaš život je kao jedan avion koji nema autopilota koji se koristi navikama već vi ste pilot koji upravlja svojim životom.”
Zahvaljujemo Marijani na ovome predavanju koje nas je moglo potaknuti na razmišljanje i mijenjanje životnih navika, a nadam se da će ovaj tekst potaknuti i vas upravo na to. Do sljedećeg čitanja…

Mir vam i dobro!