Naš prvi zabavni sastanak

Ispričavamo se što su nam slike mutne, (al’ drage)!

Hvaljen Isus i Marija!

Još jedan petak je iza nas i to jako zabavan. Da da, 13. studenoga imali smo zabavni službeni  sastanak kojim smo obradili temu ogovaranja ili, kako mi volimo reći – tračanja. U 19 sati, okupljeni u samostanskoj dvorani (čitaj: u velikoj) započeli smo tjedno druženje pjesmom  Pohvale Bogu. Molitva 5 očenaša i desetak, koji smo ovaj put posvetili redovničkim zvanjima i djeci bez roditelja, nezaobilazan je dio našeg sastanka. Uslijedilo je par obavijesti u izvedbi, koga drugog, nego naše predsjednice.

Svjetla se gase i zastor otvara – jasno je što radimo večeras. Naša dramska svojim je trudom, iznimnom voljom i talentom uspjela uprizoriti mini predstavu u 4 čina. Da vam pričam o čemu se radi? Klasična hercegovačka obitelj – konzervativni majka i otac, dvoje djece, kojim je mobitel najveća zanimacija, djed, koji u mislima opet živi svoje najbolje lovačke dane i baka, koja najbrže zna izmoliti čitavu krunicu i još brže sa susjedom ispričati sve seoske aktualnosti.  Najstariji sin Kristijan, inače poslom u inozemstvu, sad se vraća kući i to s njemu vrlo dragom osobom, partnerom. Kao i svaki roditelji jedva dočekali nevjestu,  kad tamo…. s Kikijem je muškarac. Kaos u kući, baka istim mahom u susjede da ispriča svoje jade. Ruža Mandi, Manda Stani, Stana… znate kako to ide. Sramota na Kikija, koji je kući doveo tek cijenjenog poslovnog, a ne životnog partnera. Trač je, ipak, bilo puno teže zaustaviti od kućnog nesporazuma.

Između činova slušali smo i 2 priče u interpretaciji naše Helene, također na ovu temu. Iz svega što smo gledali zaista je bilo lako izvući pouku. Trač je opasniji nego što mislimo, a malo je ljudi koji nisu skloni ogovaranju ili barem komentiranju određenih osoba iza leđa. Jednom pokrenut, često je nezaustavljiv, teško je „pokupiti“  i izbrisati svoje riječi. Ogovaranje uništava reputaciju ljudi, brakove, širi strah i mržnju.

Kako se boriti protiv toga? Pazi sad:

  • Probaj ne pričati sve što čuješ, bez obzira znaš li je li istinito ili ne. Nekad je lakše šutjeti pa i budala ispadne mudra ako šuti, zar ne?
  • Uvijek uzimaj sve s rezervom. Ne vjeruj nikome i vjeruj svima jer ne gledamo svijet istim očima.
  • Pitaj izravno osobu koju se ogovara ono što te zanima. Popričaj s njim/njom i ohrabri ga/ju.
  • Moli za žrtve trača, ali i one koji šire trač jer često sami ne znaju što čine.

Dragi framaši i svi vi, čitatelji, ostatak je na vama.  Ponesite ovu malu životnu lekciju sa sobom i čitamo se uskoro. Dotad radi, moli i voli!

Mir i Dobro!