On/Ona saveznici Božji

U dubini vremena, u savršenstvu stvaranja, Bog je stvorio muškarca i ženu s jednakom mjerom vrijednosti i dostojanstva. Oboje su rođeni prema Božjoj slici, s jedinstvenim talentima i darovima koji su im predodređeni. Pozvani su živjeti zajedno u suodgovornosti, dijeleći život i služeći jedno drugom. No, u svijetu koji je obilježen nedostatkom savršenstva i grešnošću, ta je ravnoteža narušena još u početku.

“Oni koji ne mogu zapamtiti prošlost, osuđeni su da je ponavljaju”, što ukazuje na cikličku prirodu povijesti i čovjekovu tendenciju da ponavlja iste pogreške. Tako su muškarci kroz povijest pokušavali vladati nad ženama, a žene su bile podcijenjene i diskriminirane. Postavlja se pitanje: Koja je pozadinska ideja stvaranja i muškaraca, i žena kao takvih? Biološki argumenti uključuju razlike u hormonima, anatomiji i mozgu, što može utjecati na različite aspekte ljudskog iskustva, uključujući tjelesnu snagu, emocionalne reakcije i perceptivne sposobnosti.

Međutim, neki filozofi tvrde da je rod društveno konstruirana kategorija koja se temelji na stereotipima o tome kako bi muškarci i žene trebali izgledati i ponašati se. Unatoč tome, Biblija nas podsjeća na izvornu Božju zamisao, pozivajući na jednakost i međusobno poštovanje između spolova. Kroz Knjigu Postanka, vidimo da je muškarac prvotno pozvan biti vođa i zaštitnik obitelji, dok je žena pozvana biti njegov, prije svega ravnopravni partner i suradnik. Ipak, niti jedan spol nije nadređen drugom – oboje su pozvani da imaju aktivnu ulogu u zajedničkoj misiji služenja Bogu i stvaranju boljeg svijeta. Biblija nam pruža putokaze za život u harmoniji i ravnoteži između spolova, nudeći nam inspiraciju i snagu da živimo život dostojan našeg poziva i stvorenja stvorenog od strane Onoga koji na svom dlanu drži čak i nebeski svod. Naracija Biblije zrači – od misterija, ljubavi, patnje, tuge, smisla pa čak i emancipacije.

Među svojim stranicama, Biblija nam pokazuje da je pravi put uvođenja feminizma u društvo, upravo onaj koji nas vodi prema Bogu. Nema knjige koja tako beskompromisno štiti i čuva dostojanstvo žene kao što to čini Biblija, vodeći nas korak po korak ka pravednosti i jednakosti, bez obzira na spol. U toj knjizi, muškarci i žene su stvoreni jednako moćni, i zajedno, kao jedno tijelo, preuzimaju odgovornost za brigu o stvorenju i jedni o drugima. Zatim, kada je riječ o odabiru saveznika, Bog se ne zadovoljava prosječnim ili očekivanim. On ne traži snagu i moć na način na koji to čine svjetovne vlasti, već traži nešto dublje i više, nešto što se ne može naći u površnom.

Zato Bog, kao svoje poslužne veze sa svijetom bira Mojsija, Abrahama, Ivana… Međutim, kada želi postići ono nemoguće, bira Ženu. Bog, u svoj svojoj snazi bira krhku i nježnu, okrunjenu suncem, a ipak sposobnu da na svojim leđima ponese Svijet. Odlučuje da će Ona začeti dijete Božje bez očinske intervencije i to u vrijeme kada su žene bile podcijenjene i marginalizirane u društvu. Kroz Njen lik, Bog je na simboličan način pokazao svoju moć i milost prema svijetu i upravo prema tebi koji ovo čitaš.

Kada je izabrao Nju za majku svoga Sina, Bog je izabrao ne samo ženu koja je bila poslušna i vjerna, već i ženu koja je bila dovoljno moćna da bude simbol ženstvenosti i milosrđa kroz cijelu povijest svih generacija, te ženu čije je bezgrešno srce sposobno pobijediti svijet. Kroz Mariju, Bog je pokazao da On nije ograničen ničim i da sve što se čini nemogućim, može postati moguće u Njegovim rukama. On, upravo tako svemoćan, mogao je stvoriti bilo što. Mogao je stvoriti ono što tvoj i moj um ne može ni zamisliti, a ipak stvara upravo muškarca i ženu kao savršena bića dostojna Njegove ljubavi.