Seminar posta, molitve i šutnje

Članovi molitvene sekcije iz Frame Široki Brijeg u petak, 19. ožujka uputili su se na dugo iščekivani seminar posta, molitve i šutnje. Za nas mlade naizgled težak izazov, ali s Kristom uvijek vrijedi zakoračiti u nepoznato, zar ne? Vođeni tom čežnjom za Njim, gladni i žedni Boga živoga, na krilima Njegove milosti odlučili smo tri dana posvetiti postu, molitvi i šutnji, vratiti se Bogu i sebi samima plivajući suprotno svim strujama svijeta koji je u ovom vremenu posebno ranjen.

Program koji je pripremio naš fra Zlatko bio je bogat, a započeo je predavanjem fra Daria koji nas je prije svega podsjetio na kojem se mjestu nalazimo i koliku povijest diše kuća, na neki način mučenička, u koju smo primljeni. I zbilja, sve se to osjeti. Plod molitve, rada i reda kojeg se drže sestre su toplina i mir koji su se uvukli u svaki zid, svaku sobu, svaku prostoriju kuće, a na poseban način kapelice, mjesta u kojem možeš doslovce udahnuti mir. Kad vidiš da se za vrijeme popodnevnog ili večernjeg odmora framaši opet i opet vraćaju u kapelicu na još razgovora s Bogom, sve ima smisla. Neutaživa žeđ za Njim kao da progovara: “Učitelju, dobro nam je ovdje biti…”

Na tri dana izgubili smo pojam o vremenu. Seminari su uvijek posebni za naše bratstvo jer se kroz druženje i mi gradimo kao zajednica i bolje upoznajemo jedni druge. Međutim, ideja ovog seminara je da nema druženja i razgovora, već je fokus na šutnji i osobnoj molitvi. Da, tu smo se opet uvjerili kako Bog djeluje na svoje, nama neshvatljive načine, jer izgleda da smo se i bez izgovorenih riječi upoznali, bez druženja povezali, bez namjere zavoljeli. Srca koja su zajedno u molitvi, Bog je spojio.

Na kraju smo izmijenili dojmove sa seminara i svetom Misom završili program. Bilo nam je nepojmljivo da se moramo vratiti u kolotečinu svojih svakodnevnih obaveza. Da, Učitelju, dobro nam je ovdje biti, ali Ti tražiš da svjetlo koje smo primili ponesemo drugima u svijet, jer ne unosi se svjetiljka da se pod posudu stavi, nego na svijećnjak da svijetli drugima. Daj, Gospodine, da svijetlimo drugima.

Hvala našim časnim sestrama na gostoprimstvu i na svemu pruženome. Vaša kuća za nas je bila djelić raja na zemlji i boravak u Božjem krilu. Vratit ćemo se opet! 🙂