Seminar za prvoobećanike

Hvaljen Isus i Marija, dragi čitatelji!

Prošli vikend (11. – 13. 11.) održao se seminar za prvoobećanike u Međugorju u Domus Pacisu. Iz naše Frame išli su Marko Jurić i Nina Bubalo pa pročitajte kako su se proveli.

Pri dolasku zajedno smo se uputili na sv. Misu kako bi ovaj seminar započeli uz pomoć našeg Nebeskog Oca. Kada smo došli sa sv. Mise imali smo prvo predavnje koje je održao fra Jozo Hrkać, područni duhovni asistent. Fra Jozo je govorio o tekstu obećanja i o važnosti riječi koje izgovaramo. Shvatili smo da nije dovoljno samo reći, nego i djelima pokazati to što smo obećali. Nakon predavanja uslijedilo je upoznavanje, gdje smo se kroz igru pokušali upoznati. Večer smo završili cjelonoćnim klanjanjem u kojem smo pred Presvetim predali sva svoja obećanja i molili da nam dadne Duha svetoga da ih, po našim mogućnostima održimo, te je tako prošao naš prvi dan.

Drugi dan seminara, na radu po grupama i pustinji, razgovarali smo o obećanjima i kako gledamo na njih s ljudske, franjevačke i kršćanske dimenzije. Osvrnuli smo se i na obećanje koje nama Bog daruje i na obećanje koje mi darujemo Njemu i našem bratstvu. Nakon prvog dijela rada po grupa uslijedila je pustinja. U pustinji smo razmišljali o tekstu obećanja i o 10-ak pitanja koja su nam postavljali voditelji grupe. Nakon pustinje smo se opet okupili i podjelili svoja razmišljanja s ostalima. Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje fra Andrije Majića koji nam je razlomio svaki dio sv. Mise i objasnio svaki zasebno. Fra Andrija nas je u svom predavanju pobliže upoznao sa svim gestama koje koristimo tijekom Euharistije te koliku važnost ona predstavlja za nas framaše. Objasnio nam je također da se Krist nalazi u svakom dijelu sv. Mise i kako trebamo biti ustrajni u dobroti koju darujemo našem Ocu. Nakon večernje sv. Mise imali smo zabavni program, natjecateljskog i poučnog duha, koji nas je još više povezao. Otišli smo na zajedničku molitvu i tako završili drugi dan.

Posljednji dan seminar smo započeli sv. Misom i predavanjem Marije Rezić, područne predstavnice Frame u OFS-u. Marija se osvrnula na svoj framaški put, na sve padove koji su je snašli na tom putu, kako se nosila s njima, ali također i one lijepe trenutke gorenja i življenja u radosti i poniznosti za jedno bratstvo.

Hvala Bogu i svima ljudima koji su doprinijeli ovom seminaru, radujemo se novim druženjima.

Bog vas blagoslovio!