START -> Džojstik u Božjim rukama

Na život nekada možemo gledati kao na igricu s kojom želimo doći do cilja i izaći kao pobjednici. Često tražimo prečice i tajne šifre kako bi ostvarili neki bonus, level pro i došli bliže cilju.

 

Igrajući igricu Super Mario, često bih zamišljala sebe u tom virtualnom svijetu, s tim preprekama – iščekujući borbu protiv zmaja, čija pobjeda vodi do cilja.

Možemo na trenutak pokušati biti dio te igrice, prolazeći kroz nju duhovnom razinom.

 

Cilj Super Maria je skupiti novčiće, pobijediti level, doći do zmaja i pobijedivši njega, postati pobjednik Super Mario Svijeta. Tijekom tog virtualnog puta, nailazi na razne prepreke koje mu to onemogućavaju, padove koji ga vraćaju na početak, ali i na oružje s kojim može savladati nesavladivo.

 

Imaš li iskustva s riječima: borba, oružje, prepreke, padovi, pobjeda…?

Imaš li cilj u životu? Ili odgovor na pitanje: Zašto živiš? Zbog čega nešto radiš?

 

Čovjek svemu što radi treba dati smisao. Ako ga želimo pronaći, trebamo prvo postaviti cilj koji će nam davati smisao kada nam životne prepreke postanu preteške i koji će biti odgovor kada nam život postavi pitanje ZAŠTO?

 

Ako je cilj; Svetost, Spasenje, Nebo, Vječnost, On… odgovor će imati čvrst temelj i ako:“Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se (…) Jer – utemeljen je na stijeni“. (Mt 7,25)

 

Pokušajmo, ponaosob, spoznati ono što nas vodi do ili odvodi od cilja i svrhe našeg postojanja prolazeći kroz Super Mario Svijet.

 

Prvo se postavlja pitanje, što najviše hrani tvoj život? Za Maria je to gljiva, uz pomoć koje raste i koja je ključ za ostalo oružje. Za život katolika je to euharistija, u kojoj primajući komadić kruha, dobiva Njega samoga. „Nijedna sila na nebu ili zemlji ne može nam dati više od onoga što primamo na misi, jer u sebi primamo Boga.“ (Scott Hahn) Stoga je ona glavni ključ za ostale milosti. Nebo na zemlji! Puštajući Ga u naše srce, stvara kapelicu u kojoj se nastanjuje. Tako On, koji je u nama, postaje Izvor Ljubavi za drugoga. Dajući Njega drugima, skupljamo novčiće koji će biti izbrojani na kraju naše igrice tj. Života.

 

Koji je još jedan korak što te čini bliže Stvoritelju?

Super Mariu su bili potrebni metci, kako bi lakše rješavao prepreke i postao bliže cilju.

Za nekoga je to molitva, Sveto Pismo ili odnosi preko kojih osjeti Njegovu blizinu i ljubav. Za drugoga je to tišina, jer omogućuje susret s Riječju od koje se živi. Tek u tišini čovjek može čuti. U njoj primamo kako bismo mogli dijeliti. Iskustvo tišine daje snagu u buci svijeta i kroz nju čisto vidimo sebe.

Bog se svakome očituje na autentičan način jer svatko od nas ima autentično poslanje na putu k ostvarenju Cilja. Naš život nije nečija kopija, mi smo ti koji ga čine originalnim dok ga kreiramo, uz pomoć Kreatora.

 

Što je s tvojim preprekama koje te sputavaju u ostvarenju cilja? Jesu li ti preteške?

Nekada život umori, optereti i slomi. Nekada što se trudimo biti bliže Cilju, čini nam se kao da se više udaljavamo. Prepreke nas mogu udaljiti, ali i približiti Kristu. Svatko od nas ima manu s kojom se bori, i onda kada misliš da si je iskorijenio, opet se vrati. Ali baš ona može biti prozor preko kojeg On dolazi u tvoj život. Da je sve savršeno, pitam se bi li se i dalje trudili biti blizu Njemu?

 

Što je s padovima? Oni su za Maria ponavljanje nepobijeđenog levela. Mi pad možemo gledati kao grijeh, a ponovni početak kao ispovijed. Stoga, ako si pao ili još ležiš, nemoj se zaboraviti ustati. Život čeka na tebe i nudi ti priliku započeti sve iznova. Želi izliječiti sve bolesno i ranjeno u tvojoj duši kako bi ti ponudio novi početak, čistu bijelu haljinu, i rekao: „Evo, sve činim novo!“ (Otk 21, 5) Jesi li spreman ostaviti starog čovjeka i zaodjenuti se novim? (usp. Kol 3,9-10)

 

Kod Maria, nakon svladavanja zmaja dolazi pobjeda. I kod nas, nakon patnje dolazi velika milost. Ništa toliko ne produbi ljudski život kao patnja. Teško se suočiti s njom, ali nemojmo zaboraviti da bez križa nema uskrsnuća. Ostati s Isusom ispod križa je prijelomna točka patnje. Nemoj odustati na pola puta jer Zastava te čeka. Prepusti Bogu džojstik u ruke i ne zaboravi koristiti duhovno oružje koje ti se svakodnevno nudi.

„Nagradu dobiva onaj koji ne ostaje ležati, već se uvijek ponovno diže, uzima zastavu vjere i trči dalje znajući: ISUS KRIST JE POBJEDNIK!”