Tko sam ja

Kada ljudima postavim ovo pitanje, najčešći odgovor koji dobijem glasi: “Božje dijete.” Biblija jasno govori da smo svi mi stvorenja Božja, a samim tim i Njegova djeca. No, zapitamo li se ikada: “Tko sam ja u Njegovim očima?, Jesam li ono za što me stvorio?, Ispunjavam li sve što bih mogla kako bi Božja volja bila zadovoljena?” Jer: “Čovjek vrijedi samo onoliko koliko vrijedi pred Bogom!” Samo toliko vrijedi! Ni više, ni manje!

Često se sjetim svoje prijateljice A. koja je prihvatila kartu za Tvoje Kraljevstvo. Ondje je, sigurna sam, odmah otkrila tko je bila u Tvojim očima. Znam da je i ona tražila odgovor na ovo pitanje, a dobila je “instant replied”. Živeći na ovom svijetu, svakim danom sve smo bliže cilju. Međutim, ono što nas zanima je kako ovozemaljskim snagama najlakše doći do odgovora.

Kažu da i ovdje mogu biti Tebi bliska, no srce i duša teže nečemu više, jer: “Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati?” Slušajući glas koji me zove i daje mi unutarnji mir, shvaćam koliko se kriješ u svakoj puzli moga života. Postala sam ti izuzetno bliska kroz knjige, predavanja, ljude, pa čak i kroz mnoge filmove i citate. Neobično si djelovao, sitnim, ali u svojoj srži tako velikim i kvalitetnim koracima. U početku nisam vidjela svoju svrhu jer sam u centar svoga bića i egzistencije stavljala upravo SEBE. Bilo je teško prihvatiti činjenicu da se toliko dubine može pronaći unutar jednog, tako malog, nesavršenog stvorenja. Zastrašujuće je suočiti se sa samim sobom.

Kroz život nam često djeluje: “Bojim se neprijatelja!” Međutim, bojimo se samoga sebe. Bojimo se kako ćemo se tako maleni obraniti od krvnika. Nikad nisam zapažala što uistinu stoji ispred mene, s čim se trabam suočiti, što ustvari tražim. Čudno je to kako mi ljudi nismo svjesni koliko nam se toga još otkriva. Kroz čitavo odrastanje postavljamo brojna pitanja, sami donosimo zaključke ili pak dopuštamo drugima da sude. Ali, duboko u sebi znamo da uvijek ima netko tko zna kada je vrijeme otkrivanja svih tih odgovora. On, svojom svemoćnom rukom, slaže puzle života te tihim i staklenim koracima otkriva sve ono što jesmo ili barem ono što bismo trebali biti. Neobičan je osjećaj da nas kroz cijeli život, od začetka do smrti, kroz neprimjetne situacije vodi netko koga ne vidimo i ne čujemo. Međutim, osvrnemo li se oko sebe, možemo ga osjetiti. U lahoru vjetra kada nas savladava vrućina ili u tanašnim zrakama sunca kada zebemo od hladnoće. Taj Netko nam se želi obratiti u kapljici vode kada žeđamo za istom ili u zagrljaju prijatelja kada nam se srce slama od tuge.

On otkriva našu dubinu, naš mrak i naše svjetlo. U blatu srca sadi najljepše cvijeće koje trebamo njegovati. Otkriva nam se u propovijedi, u molitvi, u pjesmama, u Bibliji – osvrnimo se. Kroz teške životne periode, daje nam mir. Slama nam srce, jer samo kroz pukotine svjetlo može rasvjetliti naše cijelo biće. Prati nas kada mislimo da smo sami. Čuva nas gdje ne možemo ni zamisliti Njegovu prisutnost. Sve to, i mnogo više, samo kako bi se otkrio taj jedan Njegov odgovor, odgovor na tako veliko značajno egzistencijalno pitanje. Mislimo da tražimo sebe, a zapravo tražimo Njega. No On, ipak najglasnije govori tišinom. Postavlja granice tamo gdje se ne možemo ni zamisliti, daje odgovore gdje ih nikad ne bismo tražili, bori se za nas kada odustajemo sami od sebe. Još smo djeca u ovome velikome svijetu, tko zna šta nas još čeka. No, jedno bismo trebali imati na umu: “Umjesto sebe, duboko u sebi želim pronaći Tebe, jer dok god u meni ima mene, tu nema dovoljno mjesta za Tebe.”

Otkrij nam se, odjekuj našim životom. Izbriši naš ego, naše “Ja”, našu egocentričnost i sebičnost. Izbriši sve ono što ne dopušta Tebi, da ostaneš u meni. Jer, samo spoznajući Tebe, mogu spoznati sebe. Tvoja sam! Ti si me oblikovao po sebi, Ti si me utkao u svoj dlan. Daj da upoznam Tvoj križ, da bih mogla ponijeti svoj. Daj da progledam kroz Tvoje rane, da bih mogla trpjeti svoje. Daj da shvatim Tvoj put, da bih mogla krenuti na svoj. Daj da čujem Tvoju istinu, da bih spoznala svoju istinu. Daj da otkrijem Tvoju ljubav, kako bih mogla ljubiti. Daj da otkrijem Tvoju bol, kako bih mogla tješiti. Daj da do kraja upoznam Tebe, jer samo tako mogu upoznati sebe.