Uistinu ovaj bijaše Sin Božji

Zadnji tjedan pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje Njegovog vazmenog otajstva. Započinje blagdanom Cvjetnice, a završava Uskrsom. Za sve kršćane Veliki tjedan, u kojem se trenutno nalazimo je od iznimne važnosti. Prisjećajući se onoga što je nas Gospodin učinio za nas i razmišljajući o Njegovoj muci, dobivamo velike milosti i sjedinjujemo svoj život s Njegovim.

Kada pogledamo život Isusa Krista vidjet ćemo da nema tog događaja kojeg mi danas prolazimo, a da Isus nije prošao isto. To nam daje nadu i vidimo jasno pokazan put kojim nam je krenuti. U ovome vremenu sigurno trebamo razmišljati o ljubavi, onoj koju Bog ima za nas kao i o Ljubavi koja nije ljubljena, baš kao sto je pjevao sveti Franjo.

Kada se pitamo zašto je Krist došao na ovaj svijet, odgovor možemo pronaći u Ivanovu evanđelju koje govori:

“Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.” ( Iv 3, 16 – 17)

Iz ove rečenice Svetoga pisma iščitavamo koliko smo ljubljena djeca Božja i da nas Bog želi gledati u vječnosti. Za sve nas u vječnosti pripravljen je stan kojeg nismo zaslužili, nego smo tu odaju i to mjesto dobili po djelu Isusa Krista i ljubavi Boga Oca.

U ovim danima ne možemo a da ne razmišljamo o tom savršenom poklonu Boga Oca. Zamislite koliko nam je blago darovano – Vječni Život. Kada jedan prosječni život ovdje na zemlji usporedite s vječnosti, mogli bi reći da je to treptaj oka. Zamislite onda s čime se mi ljudi kockamo, odnosno svojim postupcima i grijesima kao da ne marimo da smo za vječnost stvoreni.

Baš kao što je rekao sveti Augustin:

“Smrt Gospodina, našega Boga ne bi smjela biti izvor srama za nas; radije, trebala bi biti naša najveća nada, naša najveća slava. Uzimajući na sebe smrt koju je pronašao u nama, on nam je najvjernije obećao dati takav život u njemu kakvoga mi sami ne možemo imati.”

Sigurno, kada se u ovoj korizmi prisjetimo  Kristove muke, bude nam neugodno da smo svojim grijesima i postupcima uvrijedili onoga tko za nas zna najbolje i želi nam samo dobro. Ovo vrijeme je vrijeme pokajanja, kada trebamo raskajati svoja srca i kormilo našega života prepustiti tvorcu ovoga svijeta. Trebamo tražiti Njegovu volju, upravo onako kako je to učinila Marija, ona nije znala sto je čeka, ali je rekla: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj.”

Ono što nikoga ne može ostaviti ravnodušnim je sigurno razbojnik s križa, koji je prepoznao Isusovu ljubav, znao je da ne zaslužuje umrijeti takvom smrću i izrekao je samo jednu rečenicu. Rekao je: “Sjeti me se!”

Što njemu na to odgovara Bog? Je li mu  ekao trebaš prvo malo u čistilište, pokaj se? Kako se usuđuješ govoriti mi? Nisi dostojan moje ljubavi?

Ne, naprotiv moj Bog je taj koji proniče moje, tvoje i njegovo srce. Daje mu savršen odgovor koji svatko od nas sigurno želi čuti: “Zaista kažem ti, još danas bit ćeš sa mnom u raju.” (Lk 23, 43)

Isus je taj koji donosi jednu novu dimenziju, koji upravo to želi unijeti i u naš život, a to je ljubav. Ona je kadra promijeniti najtvrđa srca grešnika, Ljubav je sve ovo učinila, Ljubav nas je i stvorila i poslala u utrobu Zemlje. Nemojmo nikada zaboraviti kako nas je Bog ljubio i koliko nas ljubi.

Zamislite, kada se potreslo tlo na Golgoti mnogi su povikali: “Uistinu ovaj bijaše Sin Božji!”

Sin Božji, koji umire za mene i za tebe, da nas preobrazi i da nam da priliku dospjeti k Njemu, u raju blagovati i rajsku slavu uživati. Prepoznajmo danas Njega u svakoj situaciji i u svakom čovjeku. Nemojmo proći pored Njega kao pored stranca kojeg ne poznajemo.

Poslušajmo kako i danas govori: “Žedan sam!”

Žedan je mene i tebe, žedan je da Mu ljubav uzvratimo. On je svoje ruke na križu raširio, ne da nas osudi, nego da nas zagrli. On znak križa preobražava iz sramotne smrti u savršenu ljubav, tako neka preobrazi naš život uzimajući na sebe našu grešnost, a darujući nam čistu ljubav!

Isuse, hvala ti što si umro da otkupiš mene grešnika!