Ulicama svetoga Franje

Razmišljam kako započeti ovaj tekst… Kako opisati nešto neopisivo? Vjerujem da smo svi mi imali ili pak imamo neku životnu želju… Bilo to ostvariti nešto, posjetiti nešto, doživjeti nešto i slično. Činjenica je da u svačijem životu tinja u srcu neka želja. Pa tako, vjerujem, da je u srce svakog mladića ili djevojke koji je odlučio slijediti stope svetog Franje i postati Framašem, koji je dovoljno upoznao tog moćnog sveca, usađena želja posjetiti taj grad, te ulice i sve ono što je učinio i kuda je prošao naš serafski otac.
Frama Široki Brijeg imala je milost dane od 26. – 29. studenog provesti u tom gradu mira, Asizu.
Nas 102 Framaša zajedno sa svojim duhovnim asistentom, još jednim svećenikom i dvije trećarice uputilo se na to predivno hodočašće u nedjelju, 26. studenog u popodnevnim satima. Predivno je bilo 27. studenog probuditi se u Grecciu. Tu, gdje je Franjo napravio prve jaslice, tu smo i mi imali priliku pripraviti mjesto u svom srcu za rođenje malenog Djeteta Isusa. Poslije slavlja božićne svete Mise uputili smo se prema Asizu. “Dobro došli u Asiz, grad mira!” pisalo je na samom ulazu u to predivno mjesto. Začuvši i vidjevši te riječi, zapitala sam se hoću li i ja tu pronaći svoj mir kao što ga je imao sv. Franjo, sv. Klara, bl. Carlo… i uistinu sam ga pronašla. Pronašla sam ga u svakoj onoj crkvici koja odiše mirom i spokojem, svakoj onoj uličici u kojoj se osjeti Franjin duh, svakom onom pogledu na predivnu asišku prirodu u kojoj je on tako često volio boraviti. Tog dana obišli smo baziliku sv. Klare, Franjinu rodnu kuću, crkvu sv. Damjana, baziliku sv. Franje, te crkvu u kojoj se nalazi izloženo tijelo blaženog Carla Acutisa. Sva ta mjesta su jedinstvena i svaki dio Asiza piše jednu priču za sebe. Navečer smo imali slobodno vrijeme za odvojiti se i provesti još vremena u onom dijelu Asiza koji je za nas najposebniji te tako zaključili ovaj dan.
Ujutro, 28. studenog posjetili smo crkvu sv. Marije Anđeoske u kojoj se nalazi originalna Porcijunkula koju je sagradio sv. Franjo. Bio je neopisiv osjećaj dotaknuti zidove te crkvice i znati da je naš sv. Franjo njih sagradio, da je u njoj volio boraviti i u njoj preminuo. U kapelici smo slavili svetu Misu, a potom imali priliku i vidjeti vrt ruža u koje se Franjo bacio i na kojima trnje od tada više nikad nije naraslo.
Zatim smo se uputili na La Vernu, mjesto gdje je naš serafski otac dobio stigme i tako postao “drugi Krist”.
Obilaskom La Verne zaključili smo ovo hodočašće i uputili se našim domovima.
I što reći za kraj?
U jednom opisu Asiza piše:

“Ovo je mjesto koje odiše Franjinom malenošću, siromaštvom, pokorom i čistoćom. U tom gradu se rodio, tu je i kršten, u njem je sazrijevao za obraćenje, u njemu je bio znak pomirenja, u njemu je i pokopan. Asiz i Franjo su se tako stopili da se ne može misliti na jednoga, a pri tom se ne sjetiti drugoga.”

I uistinu je tako.
Čudesan je taj gradić…
Jednom kad ga posjetiš želiš mu se opet vratiti, a poslije njega ostaješ ganut zbog one svetosti, onog mira i one radosti koju tamo doživiš, a sve to uz neprestanu zahvalnost Bogu za darovane milosti.
Hvaljen budi, Gospodine moj!

Hvala Ti! 🤎