Vi, veliki…

 

U mjesecu smo koji nam na početku donosi sliku Isusovog prikazanja u Hramu. Taj događaj se nastavlja na misterij Božjeg utjelovljenja, a smatra se stvarnim završetkom Božićnih blagdana. Isusovim utjelovljenjem u jednoj osobi su sjedinjene dvije naravi: ljudska i božanska. One su poput čovjekove duše i tijela nedjeljive. Stoga Isus kao pravi Bog posvećen puninom Duha Svetoga nije trebao ovog čina, ali On je i pravi čovjek rođen u obitelji i bio je podložan zakonima. Poznato nam je da je mjesec svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji ili listopad Krunici, a manje je poznato da je veljača posvećena Svetoj obitelji. Veljača se smjestila između događaja Isusova utjelovljenja i korizme koja je obilježena Isusovim javim djelovanjem, mukom, smrti i uskrsnućem te nam na poseban način donosi promišljanje o Isusovom djetinjstvu provedenom s Marijom i Josipom. O Svetoj obitelj i Isusovom djetinjstvu se ne zna mnogo, živjeli su skromnim i jednostavnim životom u Nazaretu. Tako je donesen i u Hram, skromno i siromašno bez ikakve izvanjske posebnosti. Posebnost ovog čina i Njegovo Svjetlo prepoznali su dvoje bogobojaznih staraca čista srca. Djeca i starci su upravo oni koji nas uče mudrosti i životu. Oni poznaju život i znaju živjeti dok većina odraslih životari ili preživljava iz dana u dan. Međutim, kažu da starenjem postajemo sve sličniji djeci te je odgovor na sve: djeca. Uistinu oni su sinonim života, novog rađanja, jednostavnosti, neopterećenosti, radosti, ljubavi, čistoće, svjetla… Popis je beskonačan, a sadrži sve lijepo što možemo zamisliti. Djeca prihvaćaju i ljube svakog čovjeka. Njihova svjetlost prodire u dubine našeg bića i izvlači na površinu ono najbolje od nas. Isus ih stavlja kao primjer svima jer nemaju u sebi oholosti koja je korijen svih grijeha. Njihova spontanost, sloboda i neopterećenosti čini ih sposobnima da odgovore na poticaje Duha Svetoga. Prema Thomas-u Jefferson-u „Iskrenost je prvo poglavlje u knjizi mudrosti“, a upravo je iskrenost vrlina kojom su posebno ukrašeni. Uz nevinost i čistoću čini da pristupaju ljudima s privrženom i nesebičnom ljubavlju. Djeca su Božji dar i bogatstvo svake obitelji. Povrh svega svi smo Božja djeca i dio nebeske obitelji.

„Što su drugo Božje sluge nego njegovi svirači čija je zadaća podizati ljudska srca i ispunjati ih duhovnim veseljem? Budite radosna djeca svjetla. Samo grijeh i mlakost može ugasiti ili potamniti svjetlo u srcima.“ Sv. Franjo

Biti poput djece ne znači biti djetinjast već znati primiti Svjetlo života, jednostavno i bez uvjeta.  Svi smo djeca jednog Oca i pozvani smo donositi svjetlo jedni drugima. Svjetlo svijeta je rođeno i doneseno u Hram kako bi zapalilo svijeću ljudskog života. Oni koji su primili Svjetlo nisu dopustili da ispraznosti svijeta i lažna bogatstva ugase tu svijeću. Njegovali su je kao najveće bogatstvo i jedinu vrijednost u životu jer su dobro znali da je putokaz na svakom životnom putu i svjetlo u svakom mraku.

 

Vi, veliki

 

Poslušajte jednom djecu!

Predugo ste slušali stručnjake i funkcionere,

direktore i generale.

Predugo ste vjerovali u imetak i moć,

u napredak i oružje.

Sve se mijenja kad pogledamo djecu,

jer dijete otkriva ono što nas svijet

sili da zaboravimo: čudo svega što živi.

Vi, veliki,

poprimite dječje oči

da gledate život drugačije.

Poprimite dječji san za izgubljenim rajem.

Poprimite dječji smiješak

i njegovu radost zbog malih stvari.

Poprimite dječje srce

da vjerujete u ljudsku ljubav.

(Jednostavno volim te, Phil Bosmans, Župa uznesenja BDM, str. 12)